Daša Gajić

  • -

Daša Gajić

Category : Artists

Draga ”Daša” Gajić rođena je 1988. godine u Banjoj Luci, gdje i danas živi. Diplomirala je politikologiju kao studentkinja generacije na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, te  završila master rodne studije na Univerzitetu u Novom Sadu (ACIMSI) i magistarski iz politikologije na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci. Takođe, završila je i master kurs “Gender Equality in the Nordic Countries” na Univerzitetu u Oslu (Norveška).

Fotografija joj je hobi od djetinjstva. Pokrenula je 2012. godine blog Street Style Banja Luka by Dasha Gajic, prvi blog u Banjoj Luci i Bosni i Hercegovini posvećen street style fotografiji. Za dvije godine blog je postao veoma uspješan ne samo lokalno, nego i na internacionalnom nivou. Pored bloga, Dašin rad je objavljivan u The Guardian, Push it Magazine, Opus Mag, Urban Fieldnotes, Club Fashionista, itd.  Blog Street Style Banja Luka by Dasha Gajic  dobio je brojne nagrade i priznanja: najbolja street style fotografija u 2013. godini (internacionalno takmičenje Best of Street Style), 1. mjesto na studentskom fotografskom takmičenje Univerziteta u Oslu, te je uvršten na listu najboljih street style blogova na svijetu (Street Style News).  Kao rezultat intenzivnog rada na blogu nastala je knjiga ”Street Style Banja Luka by Dasha Gajic” koja je prva knjiga u regionu posvećena street style fotografiji.

Pored street style fotografije bavi se društveno angažovanom fotografijom. Putem fotografije nastoji dekonstruisati neka od stereotipnih predstavljanja žena, te pronaći odgovor (e) da li su i danas žene suočene sa dvostrukim standardima. Godinama  radi na ciklusu fotografija ”Žene danas – podređene ili ne?”. U svojim radovima se bavi  temama kao što su: feminizam ili feminizmi, žensko naslijeđe, rodno zasnovano nasilje, itd. Trenutno radi na ciklusu fotografija koje se bave verbalnim nasiljem i bullyingom pod nazivom ”Riječi (ne)bole?!”, deo ovog cilusa je prikazan na junskom UrLiKu.

Street style Banja Luka by Dasha Gajic

oum-2016-dg

 


AdSense

Pretraži

Aktuelno

Kategorije

September 2016
M T W T F S S
« Jul   Oct »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Translate »